miercuri, 9 iunie 2010

Peisaje pline de istorie - Romania

Jun 09

Oraşul Făgăraş, atestat documentar în anul 1291, se întinde pe malul stâng al Oltului, în partea de nord-vest a judeţului. Vechi centru politic şi administrativ al saşilor, este cedat de regele Ludovic I al Ungariei voievodului Vladislav I al Munteniei. Până în anul 1464 rămâne în proprietatea prinţilor munteni, după care va trece în stăpânirea regilor Ungariei. Cetatea regală a fost ridicată spre sfârşitul secolului XIV, pe locul unei fortificaţii mai vechi. Incinta neregulată este prevăzută la colţuri cu turnuri poligonale, cunoscute ca Turnul Rotund, Turnul Roşu, Turnul Thomori şi Turnul Bathory. În timpul principilor Gabriel Bethlen (1613-1629) şi Gheorghe Rakoczi I (1631-1648) ansamblul fortificat primeşte modificări renascentiste transilvănene. În timpul lui Mihai Apafi II (1661-1690) cetatea devine reşedinţa principelui Transilvaniei.

Vreme de două secole cetatea a fost condusă de femei. Prima a fost Anna Nadasdy, soţia lui Ştefan Mailat, voievod al Transilvaniei, care a transformat cetatea în reşedinţă voievodală şi în centru militar, ce administra 60 de sate. A doua a fost arhiducesa Maria Christierna, sora împăratului Ferdinand II de Habsburg şi soţia principelui Sigismund Bathory. Le-a urmat Doamna Stanca, soţia lui Mihai Viteazul care, în urmărirea visului său de unire a Munteniei cu Moldova şi Transilvania, ocupă cetatea în anul 1599. Cea mai importantă principesă a fost Suzana de Lorantffy, care a înfiinţat la Făgăraş, în anul 1657, şcoala calvinistă cu predare în limba română, alături de şcoala românească greco-catolică şi şcoala maghiară reformată. I-a urmat Anna de Bornemisza, soţia lui Mihai Apafi, cea mai autoritară dintre toate.

Jun 06

Fostul centru administrativ al Scaunului Rupea, a cărui menţiune se face prima oară în anul 1289, este amplasat în Subcarpaţii Homoroadelor, în partea central-nordică a judeţului, pe şoseaua Sighişoara-Braşov. Pe o colină de bazalt, denumită şi “Dealul Cohalmului”, dacii îşi construiesc o cetate, pe urmele căreia primii colonişti din împrejurimi pun bazele unei cetăţi de refugiu.

După mai multe etape de construcţie cetatea capătă aspectul unei cochilii de melc, întărită cu turnuri. O furtună puternică, ce a avut loc în anul 1790, îi distruge acoperişul, cetatea fiind mai târziu abandonată. Ultimele lucrări de restaurare au fost făcute în anul 1954.

Jun 03

Pe drumul ce leagă Haţegul de Caransebeş se găseşte fosta capitală a Daciei romane, “Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa”. Localizată în Depresiunea Haţegului, în partea de sud-est a judeţului, este la distanţă de 8 km de Poarta de Fier a Transilvaniei, vechiul “Tapae” ce face legătura între Banat şi Transilvania.

Oraşul care poartă numele împăratului Traian a fost întemeiat la începutul secolului 2, în primii ani după cucerirea Daciei. Alegerea locului nu este întâmplătoare, aici fiind o poziţie strategică între Munţii Retezat, la sud şi Munţii Poiana Ruscă, la nord. Întins pe o suprafaţă de 32 ha, oraşul antic era înconjurat de ziduri şi avea în centru principala construcţie publică – forul.

May 26

Comuna este situată în zona de contact dintre Dealurile Odorheiului şi Munţii Gurghiului, în apropierea izvoarelor râului Târnava Mare. Fiind una dintre cele mai mari comunităţi rurale ale judeţului, aici se mai păstrează tradiţii seculare, precum producerea şindrilei şi ţesătoria.

Accesul spre comună se face pe un drum parţial asfaltat, care trece prin stânga barajului de acumulare de la Subcetate. La câţiva km, în direcţia nord-vest, se află Cascada Secuilor. Cum se ajunge la ea? Pe un drum forestier, care trece prin dreptul unui şantier de prelucrare a lemnului (semnalizat cu indicatorul Tekeres). Urmează un alt indicator – Talasberce, care semnalizează, spre stânga, un drum de aproximativ 2 km. La 50 de m de popasul de la marginea drumului, ni se înfăţişează cascada pe două niveluri, înaltă de 7 m. Deasupra ei, la o distanţă de câteva sute de m, se găseşte şi izvorul.

May 22

Localitatea este amplasată în Depresiunea Făgăraşului, pe drumul naţional/european care leagă Făgăraş de Braşov. Prima menţiune documentară s-a făcut în anul 1235, într-un act papal. Pe la 1364 se afla în posesia lui Vlaicu Vodă, domn al Munteniei, care i-o dăruieşte cumnatului său, Ladislau de Dobca. În 1417 Mircea cel Bătrân dăruieşte satul familiilor Borcea şi Călian din Vad.

Atestarea primei biserici a satului, care purta hramul “Sfânta Caterina”, se face în anul 1429. După desele distrugeri suferite de-a lungul timpului, este dărâmată, pe locul ei fiind ridicată o biserică nouă, în stil gotic, între 1868 şi 1875. S-a păstrat o parte din vechiul turn-clopotniţă, pe care se află inscripţionat anul 1691.

May 18

Unul dintre cele mai impunătoare monumente ale Ţării Haţegului se găseşte la Densuş, la poalele Munţilor Poiana Ruscă. Este vorba de o biserică romanică de plan pătrat, ce poartă hramul “Sfântul Nicolae”. Pentru construcţia sa a fost utilizată piatră fasonată, adusă de la castrul roman Ulpia Traiana. Originea incertă a edificiului a iscat numeroase controverse. Istoricul de artă Virgil Vătăşianu îi plasează începuturile în ultimul sfert al veacului XIII.

Frumuseţea detaliilor arhitecturale este întregită de picturile murale sincretistice, operele unui grup de meşteri zugravi conduşi de Ştefan şi datate 1443. Începând cu anul 1948 lăcaşul este folosit de ortodocşi, după ce o lungă perioadă de timp a fost folosit de românii convertiţi la calvinism şi, ulterior, de românii de rit greco-catolic.

La Densuş s-a născut Nicolae Densuşianu (1846-1911), jurist, istoric, membru corespondent al Academiei Române, cunoscut datorită lucrării “Dacia preistorică”.

May 13

Oraşul Sighişoara deţine arii naturale deosebit de valoroase, în care abundă specii de animale cu rol bioindicator. Cea mai semnificativă arie naturală este Platoul Breite, o pajişte împădurită cu stejari şi goruni multiseculari. Întinsă pe o suprafaţă de 70 ha, este totodată rezervaţie de interes local şi naţional aflată sub protecţie.

Dintre cele peste 80 de specii de fluturi identificate în zona oraşului, cea mai mare parte se găseşte aici. Rezervaţia are doi custozi: Primăria

marți, 1 iunie 2010

Un roman revolutioneaza analiza datelor digitale

Un expert criminalist roman a descoperit o noua tehnica de analiza a datelor, care s-ar putea dovedi cel mai important progres in domeniul criminalisticii audio, dupa Watergate.

  • Analiza romanului, privita cu interes de FBI
Tehnica descoperita de romanul Catalin Grigoras este numita "analiza frecventei retelei electrice" (ENF) si este privita cu interes de FBI, care o considera o noua etapa in criminalistica digitala, in conditiile in care liniile electrice reprezinta martori tacuti la crima, relateaza The Register.

Intr-un proces de crima intens mediatizat care a avut loc la inceputul acestui an, ENF le-a permis procurorilor sa dovedeasca faptul ca o inregistrare audio vitala pentru cazul lor este autentica. ENF se bazeaza pe variatiile de frecventa in curentul electric furnizat de reteaua nationala. Dispozitivele digitale, precum camerele de supraveghere sau sistemele de inregistrare a convorbirilor telefonice, care sunt conectate la curent electric sau se afla in apropiere de linii, inregistreaza aceste deviatii, provocate de varfuri sau scaderi ale cererii.

Nici dispozitivele alimentate de baterii nu sunt imune la analiza ENF, iar asta pentru ca variatiile din reteaua de distributie a curentului pot fi induse in inregistrare de la distanta. Astfel, laboratorul de criminalista al politiei din Londra si oamenii de stiinta au creat o baza de date care a inregistrat aceste deviatii la fiecare secunda si jumatate, in ultimii cinci ani. Pe termen scurt, acestea formeaza o semnatura unica a frecventei electrice din acel moment.

La cererea politiei, de exemplu, oamenii de stiinta pot detecta variatiile din sistemul de alimentare cu energie electrica din momentul in care a fost facuta inregistrarea. Aceasta semnatura este extrasa si comparata automat cu baza de date ENF, care arata cand a fost facuta.

Oamenii de stiinta sunt optimisti in legatura cu folosirea sa in anchetele de terorism, pentru a stabili, de exemplu, cand au facut suspectii casete de recunoastere a tintelor sau daca au fost facute modificari in inregistrarile de propaganda.
  • Proiectul are la baza cercetarile expertului Catalin Grigoras
Echipa britanica a demonstrat ca descoperirile lui Grigoras in Europa de Est sunt aplicabile si la reteaua de curent din Marea Britanie si au dezvoltat algoritmi pentru a automatiza analiza. Practic, ENF a devenit posibila dupa trecerea la inregistrarea digitala, deoarece casetele magnetice si VHS nu ar fi permis pastrarea unor date de incredere suficient de exacte. "Este corect sa spunem ca aceasta este cel mai importat progres in domeniu de cand au fost dezvoltate tehnicile de analizare a casetelor Watergate", spun expertii britanici. Americanii sunt de asemenea foarte interesati de acest proiect
  • Domeniul criminalisticii audio, dezvoltat in urma scandalului Watergate.

Pana la inceputul lunii mai, Catalin Grigoras a fost singurul expert criminalist cu specialitatea "expertiza vocii si a vorbirii" din Romania, in cadrul Institutului National de Expertize Criminalistice (INEC). Reprezentanii INEC au declarat marti, pentru NewsIn, ca romanul a plecat in luna mai, dupa ce a incetat contractul de munca prin acordul partilor.

De altfel, chiar astazi, la termenul din procesul fostilor ministri ai agriculturii Decebal Traian Remes si Avram Muresan, Inalta Curte de Casatie si Justitie a anuntat faptul ca INEC ca nu poate face expertiza necesara in proces, pentru ca singurul specialist in voce din institut si-a dat demisia.
  • Catalin Grigoras, expertul care a analizat imaginile cu copilul care ar fi fost lovit de Traian Basescu.

Catalin Grigoras este expertul Institutului National de Expertize Criminalistice care a fost abilitat sa analizeze imaginile de la mitingul electoral de la Ploiesti, cu copilul care ar fi fost lovit de Traian Basescu. Acesta a spus inca de la aparitia inregistrarii video ca poate face o expertiza completa a imaginilor, doar daca detine inregistrarea originala si camera video cu care s-a filmat.

Catalin Grigoras fusese numit, la 1 noiembrie 2006, in postul de director adjunct al INEC, prin Ordinul semnat de ministrul justitiei, Monica Macovei.

Doctor inginer al UPB, cu teza de doctorat “Sistemul Digital de Procesare a Semnalelor”, romanul lucra ca expert criminalist la INEC din anul 2002. Acesta a urmat mai multe cursuri universitare si stagii de pregatire, in tara si in strainatate, in domeniul expertizelor (autentificarea judiciara a inregistrarilor audio si video si analiza legala/judiciara a vocilor, procesarea digitala a semnalelor audio cu nivel ridicat de zgomot, etc), precum si in managementul resurselor umane.

luni, 31 mai 2010

CURS BNR 31 MAI


25 mai.201026 mai.201027 mai.201028 mai.201031 mai.2010
Dolarul australianAUD2,77632,80412,83442,86412,8769
Leva bulgăreascăBGN2,13922,13332,12352,12822,1369
Dolarul canadianCAD3,17033,17163,20463,20713,2358
Francul elveţianCHF2,93272,93662,93092,91752,9379
Coroana cehăCZK0,16260,16290,16210,16200,1640
Coroana danezăDKK0,56230,56080,55820,55940,5617
Lira egipteanăEGP0,60580,59840,59760,59260,6004
EuroEUR4,18384,17244,15324,16234,1792
Lira sterlinăGBP4,89104,88344,92524,88934,9234
100 Forinţi maghiariHUF1,49081,49941,49881,52231,5195
100 Yeni japoneziJPY3,81933,75443,74383,67813,7134
Leul moldovenescMDL0,26450,26770,26650,26470,2657
Coroana norvegianăNOK0,51540,52080,51950,52380,5260
Zlotul polonezPLN1,00431,00981,01471,02381,0239
Rubla ruseascăRUB0,10860,10860,10960,11000,1103
Coroana suedezăSEK0,42520,43040,42960,43080,4345
Lira turceascăTRY2,14552,14332,15782,15162,1590
Dolarul americanUSD3,42603,38673,38403,35413,3984
Randul sud-african ZAR0,42990,43330,44150,44300,4423
Realul brazilianBRL1,83261,83641,80741,84871,8727
Renminbi-ul chinezescCNY0,50150,49580,49550,49100,4977
Rupia indianăINR0,07200,07150,07220,07230,0731
100 Woni sud-coreeniKRW0,27380,27010,27650,28070,2827
Peso-ul mexicanMXN0,26040,25910,26050,26290,2628
Dolarul neo-zeelandezNZD2,25712,26932,27642,29212,3193
Dinarul sârbescRSD0,04080,04050,04040,04050,0407
Hryvna ucraineanăUAH0,43030,42870,42680,42330,4286
Dirhamul Emiratelor ArabeAED0,93280,92190,92130,91320,9253
Gramul de aurXAU131,0527131,9047131,8138130,9200131,4516
DSTXDR4,98815,00854,96364,99724,9754